GigaVaasa-hanke käynnisti luonnon monimuotoisuuden ohjelman

One Planet laati GigaVaasa-hankkeelle luonnon monimuotoisuus -ohjelman. Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan rajalla sijaitsevalle teollisuuspuistolle on suunnitteilla akkuarvoketjun eri vaiheisiin keskittyvien yritysten keskittymä. 

GigaVaasa-hankkeen tavoitteena on positiivinen ilmastokädenjälki, joka pohjautuu akkumateriaalien käyttöön uusiutuvan energian tukemisessa. Pyrkimyksenä on myös laajempi ratkaisu, jossa alueen hukkalämpöä hyödynnetään Vaasan alueen lämmittämisessä.

Ilmastonmuutoksen torjunta ja luontokato kietoutuvat yhteen. GigaVaasa toteutti luonnon monimuotoisuus -ohjelman, jotta ilmastonmuutoksen hillintä tehdään luonto huomioiden.

Luonnon monimuotoisuus -ohjelmaa varten tarkasteltiin alueelle mahdollisesti sijoittuvien yritysten ympäristövaikutusten arviointien, alueella toteutettujen luontoselvitysten sekä kirjallisuuden pohjalta hankkeen vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen. Vaikutuksia tarkasteltiin luontokadon ajureiden eli maa- ja vesialueiden käytön, luonnonvarojen suoran hyödyntämisen, ilmastonmuutoksen, saasteiden ja vieraslajien kautta. 

Vaikutusten hallitsemiseksi koostettiin konkreettisia toimenpiteitä sisältävät työkalupakit yrityksille sekä erityisiä GigaVaasa-hankkeen alueelle kohdennettuja toimenpide-ehdotuksia paikallisen luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi. 

Toimenpide-ehdotuksissa huomioitiin hankkeen elinkaari materiaaleista ja rakentamisesta toimintaan ja elinkaareen loppupäähän. Lievennyshierarkia loi pohjan koko luonnon monimuotoisuus-ohjelmalle: on tärkeää on pyrkiä välttämään ja vähentämään vaikutuksia ennen heikentyneiden alueiden kunnostamista ja kompensointia.

Osana projektia järjestettiin myös kaksi työpajaa, johon osallistui aktiivinen joukko GigaVaasa-hankkeen osallisia Vaasa Parksilta, Vasaansedun Kehitykseltä Vasekilta, Vaasa Facilitalta, Merinovalta, Vaasan sähköltä, Vaasan kaupungilta ja Vaasan kaupungin ympäristöyksiköstä.

Lue lisää palveluistamme luonnon monimuotoisuustyöhön.

Seuraava
Seuraava

Kaupunkien luontofoorumi 2024: Kaupungeilla on mahdollisuus merkittävään luontotyöhön