YK:n luontokokous: toivoa ihmiskunnalle ja planeetalle

Uutiset Roomasta tuovat toivoa sekä ihmiskunnalle että planeetalle. YK:n luontokokouksen jatko-osassa saatiin ratkaistua asioita, jotka jäivät kesken marraskuussa Kolumbian Calin epäonnistuneessa kokouksessa. Sopu oli yhteistyön voimannäyttö ajassa, jossa sitä tarvitaan kipeästi. Ympäristön kannalta tämä on elintärkeää.

Luontokato on aikamme suurimpia kriisejä. Elämän monimuotoisuus on ennennäkemättömän paineen alaisena ihmistoiminnan seurauksena. Luontokato uhkaa yrityksiä, taloutta ja koko ihmiskuntaa. Jos ymmärrämme näiden riskien vakavuuden, ymmärrämme, että niiden ohittaminen ei ole vaihtoehto. Siksi Roomassa saavutetut askelmerkit eteenpäin ovat niin tärkeitä, eikä niiden toimeenpano voi odottaa.

Yksi tärkeimmistä päätöksistä oli yhteisymmärrys etenemisestä luontorahoitusjärjestelmässä. Haitallisia tukia on purettava, ja monimuotoisuutta tukevan rahoituksen on oltava vaikuttavaa ja tehokkaasti kohdennettua. Yhtälailla tärkeää on saada kuntoon luontotyön seuranta ja raportointi. Ensimmäinen maailmanlaajuinen arviointiraportti julkaistaan vuonna 2026, jolloin nähdään, miten luontokadon pysäyttämisessä edistytään.

Luontorahoitukselle luodaan pysyvä järjestelmä, joka arvioidaan ja kehitetään tulevien kokousten pohjalta

  • Haitallisiin tukiin puututaan, ja rahoitus ohjataan tehokkaammin luonnon monimuotoisuutta vahvistaviin toimiin

  • Maailman ympäristörahaston (GEF) rooli tunnustettiin, mutta sen riittävyys arvioidaan ennen lopullista päätöstä

  • Seuranta ja raportointi yhdenmukaistetaan, mikä parantaa luontotyön läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta

  • Ensimmäinen maailmanlaajuinen arvio luontotyön etenemisestä julkaistaan vuonna 2026.

Suomella on nyt näytön paikka omassa luontopolitiikassaan. Luontokadon pysäyttäminen edellyttää petrausta kaikilla sektoreilla. Se tarkoittaa suojelutyön rahoituksen varmistamista, ennallistamista ja ekologisen kompensaation edistämistä sekä rahoitusjärjestelmien suuntaamista tukemaan luonnon monimuotoisuutta. Uusia luonnonarvomarkkinoita on vietävä eteenpäin.

Emma Kari

Toimitusjohtaja, partneri

Edellinen
Edellinen

One Planetilla on nyt uutiskirje - asiaa luonnosta ja One Planetin työstä

Seuraava
Seuraava

Tule mukaan One Planet Breakfastille - aiheena luonnonarvomarkkinat