Ennallistamisasetuksen toimeenpanossa tarvitaan yrityksiä

Ympäristötaloustieteen professorini Markku Ollikainen opetti minulle aikanaan, että markkinatalouden suurin heikkous on sen kyvyttömyys tunnistaa ja hinnoitella luonnonvarojen käyttöön ja ekosysteemien rappeutumiseen liittyviä ulkoisvaikutuksia. Olin keskinkertainen taloustieteen opiskelija, mutta tämä on asia, joka on pysynyt mielessäni. Luonnon tarjoamat elintärkeät palvelut, kuten puhdas ilma, vesi ja ihmisten hyvinvointi, ovat lähes näkymättömiä talousjärjestelmällemme. Tämä perustavanlaatuinen virhe on osaltaan johtanut luontokadon kiihtymiseen ja elämää ylläpitävien järjestelmien vaarantumiseen.

Ennallistamis­asetus on osa EU:n laajuista työtä, jonka tavoitteena on pysäyttää luontokato ja kääntää luonnon monimuotoisuuden kehitys myönteiseksi vuoteen 2030 mennessä. Nyt ollaan vaiheessa, jossa Suomi on käynnistänyt työn kansallisesta toimeenpanosta. Nyt siis tehdään suunnitelmaa siitä, miten ennallistamisasetuksen tavoitteet saavutetaan Suomessa. Aikaa suunnitelman tekemiseen on vuoden 2026 elokuuhun. Tavoitteet ovat kovat ja tekemistä riittää. Näistä talkoista ei selvitä ilman yrityskentän mukaan tulemista.

Kyseessä on iso muutos, joka yhdistää luonnon monimuotoisuuden elvyttämisen, ilmastonmuutoksen hillinnän ja uuden liiketoiminnan. Tavoite on edistää luonnon monimuotoisuuden pitkäaikaista ja kestävää elpymistä maa- ja merialueilla.

Yritykset ovat avainasemassa

Asetus tuo sitovia tavoitteita ja velvoitteita luonnon tilan parantamiseksi. Ennallistamistoimien pitää kattaa vähintään 20 prosenttia EU:n maa- ja merialueista vuoteen 2030 mennessä, ja vuoteen 2050 mennessä kaikki ennallistamisen tarpeessa olevat ekosysteemien pitää olla ennallistamisen piirissä.  

Ennallistamisasetus ei kosketa vain julkista sektoria ja yksityisiä maanomistajia – yrityksillä on keskeinen rooli. Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen on toistuvasti korostanut, että ennallistamissuunnitelmassa luodaan raamit sille, miten yksityinen rahoitus ja vapaaehtoiset toimet otetaan osaksi toimeenpanoa. Tämä avaa ovet uusille yhteistyömalleille ja luo pohjan uusien luonnonarvomarkkinoiden kehittämiselle. 

Luonnonarvomarkkinat muovaavat perinteistä talouslogiikkaa. Arvonluonti ei pohjaa luonnonvarojen ja luonnon kulutukseen. Markkinoilla luonnon arvo ei tule vain puukuutioista tai turpeen energiasisällöstä vaan luonnon säilyttämisestä ja sen elinvoiman vahvistamisesta. Tämä tekee yhtäältä suojelutoimista mahdollisen tulonlähteen maanomistajalle, toisaalta tarjoaa yrityksille ja yhteisöille selkeän mahdollisuuden tuottaa positiivista luontokädenjälkeä. Luontoa ei enää kohdella pelkästään resurssina, vaan siitä huolehtimisesta tulee osa arvonluontia.

Tämä on hetki, jolloin yritysten kannattaa tarttua mahdollisuuteen olla mukana ennallistamistyössä. Monilla toimialoilla juuri nyt on ratkaiseva hetki ottaa askeleita kohti kestävämpiä toimintamalleja – ja samalla rakentaa kilpailuetua.

Mahdollisuus yrityksille

Ennallistamisen mittakaava on suuri, ja se vaatii huomattavia resursseja. Vaikka valtion suojelualueet ovat lähtöviivalla, myös talousmetsät, maatalousalueet ja jopa kaupunkien viheralueet voivat olla osa ennallistamistoimia. Monimuotoisuuden elvyttäminen tuo yrityksille haasteita, mutta samalla se avaa mahdollisuuksia:

  • Uusia markkinoita esimerkiksi ekologisessa kompensaatiossa, hiilinielujen kehittämisessä ja luontopohjaisissa ratkaisuissa.

  • Riskien hallintaa: Ennallistaminen auttaa yrityksiä sopeutumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja vähentämään toimitusketjujen häiriöitä.

  • Maineriskeihin varautuminen: Kuluttajat ja sidosryhmät vaativat vastuullisuutta, ja ennallistamistoimet ovat konkreettinen tapa vastata näihin odotuksiin.

Perässä hiihtäminen ei kannata

Kansallisen ennallistamissuunnitelman valmistelu tarjoaa yrityksille mahdollisuuden vaikuttaa siihen, millä keinoin ennallistamisvelvoitteet Suomessa toteutetaan. Työssä kuullaan sidosryhmiä, ja yritysten ääni on tärkeä osa valmistelua. Tämä onkin välttämätöntä, jotta ehdotettavat toimet ovat liiketoiminnan kannalta tarkoituksenmukaisia ja vaikuttavia.

Tämä ei ole vain ympäristöpolitiikkaa, vaan koko yhteiskunnan rakenteisiin vaikuttavaa toimintaa, joka ulottuu ilmastopolitiikasta maatalouteen ja teollisuuteen. Ennallistaminen on pitkäjänteistä työtä, joka tarjoaa vakauden ja suunnan aina vuoteen 2050 saakka.

Loppusanat

Luonto ei ole vain raaka-ainevarasto, vaan koko talouden ja ihmiskunnan olemassaolon perusta. Kari & Pantsar Co. on olemassa, jotta luontokato saadaan pysäytettyä. Me haluamme tukea yrityksiä tässä muutosprosessissa. Autamme asiakkaitamme omaksumaan ja hyödyntämään ennallistamisasetuksen tarjoamat mahdollisuudet. Nyt voimme varmistaa, että Suomen elinkeinoelämä ei ainoastaan sopeudu muutokseen, vaan hyötyy siitä.

Onko yrityksesi valmis kohtaamaan tulevaisuuden ennallistamisen kautta? Ota yhteyttä ja aloitetaan työ yhdessä kohti kestävämpää liiketoimintaa ja planeettaa.

Emma Kari
Toimitusjohtaja, partneri
Kari & Pantsar Co.

Emma Kari

Toimitusjohtaja, partneri

Edellinen
Edellinen

Suomen uusiutuvat ry tähtää alan luontopositiivisuuteen

Seuraava
Seuraava

Avoin työpaikka: Haemme määräaikaista myynti- ja markkinointivastaavaa hillitsemään luontokatoa