Suomen uusiutuvat ry on koonnut yhteen alan parhaat luontokäytännöt ja tavoittelee luontopositiivista tuuli- ja aurinkovoimaa
Suomen uusiutuvat ry on koonnut yhteen alan parhaat luontokäytännöt ja tavoittelee luontopositiivista tuuli- ja aurinkovoimaa.
Ilmastonmuutos on merkittävä luontokadon aiheuttaja pohjoisessa luonnossa, ja tuuli- ja aurinkovoimaa tarvitaan torjumaan ilmastonmuutosta. Teollisen mittakaavan aurinkovoimaa ja tuulivoimaa edustava Suomen uusiutuvat haluaa olla tekemässä vihreää siirtymää luonnon monimuotoisuutta vahvistaen.
Suomen uusiutuvat on yhdessä jäsenyritystensä kanssa asettanut alalle yhteisen luontotavoitteen. Yhteistyössä luontoasiantuntijatoimisto One Planetin kanssa toteutetussa mittavassa luontotyössä on selvitetty tuuli- ja aurinkovoima-alan luontovaikutuksia ja kehitetty luontopositiivisia toimintamalleja.
Luontotavoite ja -tiekartta julkistettiin Helsingissä 14. toukokuuta. Voit katsoa tilaisuuden linkistä.
“Vihreän siirtymän on tapahduttava luonnon monimuotoisuutta vaalien. Otamme uusiutuvan energian vaikutukset Suomen luontoon vakavasti ja olemme osaltamme sitoutuneita sen varmistamiseen, että tuuli- ja aurinkovoimarakentaminen tapahtuu luonnon monimuotoisuutta kunnioittaen. Alan yhteinen tavoite on, että vuodesta 2030 alkaen mahdollisimman moni valmistunut tuulipuisto ja aurinkovoimala on paikallisilta vaikutuksiltaan luonnon kannalta nettopositiivinen”, toteaa Suomen uusiutuvat ry:n toimitusjohtaja Anni Mikkonen.
“Luontokäytäntöihin sisältyy esimerkiksi keinoja välttää kielteisiä luontovaikutuksia, hankkeissa kerätyn luontotiedon julkaiseminen lajitietokeskuksen käyttöön, luonnontilaa parantavat toimet, kuten soiden ennallistaminen tai paahdeympäristöjen luominen hankealueilla, sekä ekologisen kompensaation käyttöönotto. Vuonna 2027 tiekartan toimien toteutumisesta toteutetaan väliarviointi”, jatkaa toimitusjohtaja Anni Mikkonen.
“Tässä työssä meidät on yllättänyt se, kuinka paljon luontotyötä monet yritykset jo tekevät hankkeidensa yhteydessä. Aurinkovoimahankkeissa tehdään esimerkiksi lajiston osalta ennen ja jälkeen -seurantaa, jotta päästään paremmin perille luontovaikutuksista. Tuulivoimahankkeissa on tehty luonnonarvojen laskentaa ekologisten kompensaatioiden mahdollistamiseksi, ylimääräisiä linnustoseurantoja ja tarjottu maanomistajille rahoitusta hankealueiden luonnontilan parantamiseksi. Useat yritykset tavoittelevat myös luontopositiivista energiantuotantoa jo vuonna 2030”, kertoo One Planet Oy:n toimitusjohtaja Emma Kari.
Suomen uusiutuvat ja One Planet julkaisivat aiemmin keväällä selvityksen Suomen tuuli- ja aurinkovoiman luontovaikutuksista. Selvityksen perusteella tuuli- ja aurinkovoiman tuotannon luontovaikutukset ovat muita energiantuotantomuotoja pienemmät. Kielteiset luontovaikutukset liittyvät ensisijaisesti rakennusmateriaalien tuotantoon sekä paikallisiin maankäyttövaikutuksiin, jotka koskevat erityisesti laajoja häiriöttömiä reviirejä tarvitsevia nisäkäslajeja.
Luontotiekartan ydinasiat:
Tuuli- ja aurinkovoiman luontokäytäntöihin sisältyy esimerkiksi keinoja välttää kielteisiä luontovaikutuksia sijoittamalla hankkeet arvokkaimpien luontoalueiden ulkopuolelle, luonnontilaa parantavien toimien kuten soiden ennallistaminen tai paahdeympäristöjen luominen hankealueilla, ekologisen kompensaation käyttöönotto sekä hankkeissa kerätyn luontotiedon julkaiseminen lajitietokeskuksen käyttöön.
Ilmastonmuutos on merkittävä luontokadon aiheuttaja, ja tuuli- ja aurinkovoimaa tarvitaan torjumaan ilmastonmuutosta, sillä energiasektori on sekä Suomessa että globaalisti merkittävin ilmastopäästöjen aiheuttaja.
Teollisen mittakaavan aurinkovoima- ja tuulivoima-alaa edustava Suomen uusiutuvat on tekemässä vihreää siirtymää luonnon monimuotoisuutta vahvistaen. Ala tavoittelee luontopositiivisia tuulipuistoja ja aurinkovoimaloita vuodesta 2030 alkaen.
Kuva: Ville Suorsa